Publicerad 28 juni 2021
Men med digital hjälp kan ASIH vara mer närvarande – även på distans
På ASIH i Bromma finns 40 medarbetare och 110 patienter, men behoven ökar hela tiden eftersom många i större utsträckning bor kvar hemma istället för att vårdas på sjukhus.
– De flesta av våra patienter har stora vårdbehov och behöver mer stöd än vad vårdcentralen kan hjälpa till med, men de behöver inte sjukhusvård dygnet runt, berättar Martina.
Beroende på vårdbehov besöker hon och hennes kollegor patienterna allt ifrån en gång i veckan till flera gånger varje dag. Då har de även med sig mediciner och annat som patienten behöver. Och det här är något som har förenklats med hjälp av den nya kommunikationsplattan.
– Eftersom jag kan förbereda mig innan jag åker dit så sparar det både tid och onödiga besök, säger Martina, som menar att hon har bättre koll på patienterna nu och kan ligga steget före på ett nytt sätt.
– Vi har fokuserat så mycket på de fysiska besöken tidigare, och de är fortfarande jätteviktiga, men det här handlar om mellanrummen mellan de fysiska besöken, säger Madeleine.
Läs mer nedan om deras förändring.
Arbetssätt i detta exempel:
- Chattsamtal
- Videomöte

Film (1 minut) med Madeleine Melander, enhetschef.
Textversion av filmen
Vi har börjat använda oss av digital teknik inom ASIH-Avancerad sjukvård i hemmet-för att vi vill förbättra vården för patienter och deras närstående.
Stockholms Sjukhem har sedan 2020 en större digitaliseringssatsning där vårt projekt, digital hemsjukvård, är ett av flera projekt.
Vi tror just att digital teknik har stor potential att förbättra vården för patienter och närstående. Det första vi gjorde när vi påbörjade det här projektet för drygt två år sedan, det var att vi började kartlägga behoven hos våra patienter, deras närstående och bland våra medarbetare på ASIH. Det är utifrån de här resultaten som vi gör allting, kan man säga. Vi försöker ständigt arbeta utifrån devisen: Rätt vård i rätt tid i rätt form.
Film (ca 1 minut) med Martina Värlander, legitimerad sjuksköterska.
Textversion av filmen
Vid inskrivning av våra nya patienter så informerar vi om vårt nya digitala arbetssätt. Vi erbjuder patienterna möjlighet till en kommunikationsplatta där de kan själva delta. Med kommunikationsplattan kan man skicka iväg formulär till patienterna så att de kan monitorera sitt eget mående eller svara på frågor inför kommande besök.
De kan också delta i en chatt där de kan kommunicera med oss på ett bättre och lättare sätt. Vi kan även använda oss av sensorer där vi kan följa kontroller som blodtryck, puls, saturation, temp och vikt utifrån behov som vi ser och även patienten har behov av. Det går även att ha videosamtal som uppföljning av patientens mående. Vi ser det här som ett komplement till våra arbetssätt och även till våra fysiska besök för att få en större helhet av hur våra patienter mår utifrån deras behov.
Film (1 minut) med Madeleine Melander, enhetschef.
Textversion av filmen
Vi har märkt att det är viktigt att utgå ifrån patienters och närståendes behov, så våga fråga dem först och främst. Sedan vet vi också att det är väldigt viktigt att engagera och involvera medarbetare.
En annan insikt från det här projektet är att ha tilltro till äldres förmåga att använda digital teknik.
Sist men inte minst: Avsätt tid. Att införa digital teknik inom vården tar längre tid än vad vi trodde och är väldigt resurskrävande men på sikt hoppas vi att det leder till en bättre vård och en mer resurseffektiv vård.
Vill du veta mer?
Om du har en specifik fråga om hur de jobbar digifysiskt på ASIH på Stockholms Sjukhem i Bromma så svarar Madeleine Melander så fort hon har möjlighet. Mejla madeleine.melander@stockholmssjukhem.se

Läs mer om arbetssätten
Fler goda exempel
Här berättar andra verksamheter om hur de jobbar digifysiskt.