Så fungerar det
Chatten nås via en säker inloggning där patienten legitimerar sig med e-legitimation. Om det är en synkron chatt pågår konversationen i realtid och är i sin form mest lik ett telefonsamtal. Om chatten är asynkron, det vill säga att deltagarna är tidsmässigt oberoende av varandra, pågår samtalet fram och tillbaka vid olika tidpunkter tills ärendet är löst eller nästa steg kan tas: som att lämna över chatten till en viss profession eller individ, ringa upp eller boka ett fysiskt besök eller ett videomöte.
En chatt kan initieras av en patient, som exempelvis söker rådgivning, vill boka en tid eller förnya ett recept. Det är vanligt att patienten först svarar på några frågor för att sökorsak snabbt ska ringas in – både kring medicinska men även administrativa ärenden. En chatt kan även initieras av vården, för exempelvis återkommande uppföljningar, kompletterande information, ombokning eller för att ställa en fråga.
Tips och idéer
- Information som ges per telefon går ofta bra att hantera via chatt istället. Till exempel är det en bra kanal för av- och ombokningar, eftersom vårdgivaren slipper söka patienten upprepade gånger och patienten slipper passa telefontider.
- Chatten kan användas för att svara på frågor inför ett besök. Vid återkommande kallelser, till exempel årskontroller, är det en bra kanal för att samla in information inför besöket. Den kan också användas för att skicka ut information som till exempel kostråd eller instruktion inför en operation.
- Om flera professioner arbetar med chatten blir det som mest effektivt. Då går det att slussa patienten rätt, och eventuellt till patientens ordinarie vårdkontakter, vilket ger bäst förutsättningar för att lösa ärendet.

Exempel på hur arbetssättet används
Kort guide med praktisk hjälp
Att byta arbetssätt behöver inte vara särskilt svårt. Men det finns några saker som är bra att tänka igenom innan ni sätter igång processen.
Har du idéer eller frågor?
Mejla oss gärna på jobbadigifysiskt.hsf@regionstockholm.se så kan vi tillsammans utveckla och förbättra webbplatsen. Tack för ditt engagemang.