Ronnie Widmark, Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO), Habilitering & Hälsa.

Videomöten med högre tillgänglighet

Se över din arbetsplats

Ronnie Widmark arbetar med e-hälsa på Stockholms läns sjukvårdsområde, Habilitering & Hälsa. Han har lång erfarenhet av tillgänglighetsfrågor och teknik för personer med funktionsnedsättning.

Här nedan är Ronnies bästa råd gällande utformning av arbetsplatsen. Målet är att det som kommuniceras under ett videomöte ska kunna uppfattas tydligt av så många som möjligt.

Klicka runt i bilden för att läsa mer.

Tydlighet - Fråga om du syns och hörs ordentligt innan mötet börjar. Läppstift gör att dina munrörelser syns extra tydligt som stöd för person med nedsatt hörsel. Låt även en del av din överkropp synas så att du kan använda dig av ditt kroppsspråk.

Tid - Var extra noga med att koppla upp dig på utsatt klockslag, att vänta i ett digitalt väntrum skapar osäkerhet. Avsätt lite extra mötestid för frågor i slutet eller om det krånglar med uppkopplingen. Inled mötet med att berätta hur länge mötet kan pågå.

Bakgrund - En lugn bakgrund är viktigt för att den du möter inte ska tappa fokus på vad som sägs. Sitter du framför en bokhylla, en mönstrad tapet eller liknande är en rullgardin i kontrasterande färg en smidig lösning. Dra ner den när mötet ska börja.

Headset - Använd headset (hörlurar med sladd och mikrofon) för bättre ljudkvalitet och högre patientsäkerhet. Använd inte trådlöst headset (Bluetooth) för patientsäkra samtal som riskerar utomståendes avlyssning. Undvik andra ljud i rummet än ert samtal.

Ögonkontakt - Ögonkontakt uppnår du bara genom att titta in i datorns kamera, vilket innebär att du då inte ser mötesdeltagaren. Genom att flytta dig lite bakåt blir effekten annorlunda. Berätta att när du tittar bort är det för att läsa journalen eller ta anteckningar.

Dator - Det går bra att använda datorns kamera, men en extern kamera för HD-kvalitet fungerar naturligtvis också. Ditt ansikte, en del av din överkropp och en bit ovanför ansiktet ska synas i skärmen. Om du ska skärmdela, städa datorns skrivbord i förväg.

Belysning - Det är viktigt att ni som deltar i mötet ser varandra ordentligt. Därför behöver du tänka till när det kommer till belysningen. Ljuset bör komma snett uppifrån/framifrån. Sitter du framför ett fönster kan en rullgardin vara en bra lösning.

Kläder - Bär gärna en enfärgad överdel som kontrasterar mot bakgrunden. En mönstrad överdel kan få en mottagare med koncentrationsproblem att tappa fokus. Ha din namnskylt väl synlig. Undvik smycken eller knappar som blänker. Om du använder teckenspråk, bär en enfärgad mörk överdel på dig täckt till halsen.

Backup - Gör upp en plan B, så att patienten kan känna sig säker på att bli kontaktad om uppkopplingen slutar fungera. Gå igenom förutsättningarna redan från början. Var också tydlig med vad du kan göra på distans.

Uppkoppling - En internetsladd mellan dator och nätuttag ger bättre uppkoppling. Men gör ändå redan från början upp en plan B genom att ta patientens telefonnummer och säg att du ringer upp om uppkopplingen slutar fungera. Det gör att patienten känner sig säkrare.

Illustration av sittande person vid arbetsbänk. Siffror 1-10 i illustrationen hänvisar till rubrikerna under bilden.Ladda ner som pdf

 1. Tydlighet

  Läppstift gör att dina munrörelser syns extra tydligt och det blir lättare att förstå vad du säger. Fråga om du syns och hörs ordentligt innan mötet börjar. Låt även en del av din överkropp synas så att du kan använda dig av ditt kroppsspråk.

 2. Tid

  Var extra noga med att koppla upp dig på utsatt klockslag, att vänta i ett digitalt väntrum skapar osäkerhet. Avsätt lite extra mötestid för frågor i slutet eller om det krånglar med uppkopplingen. Inled mötet med att berätta hur länge mötet kan pågå.

 3. Bakgrund

  En lugn bakgrund är viktigt för att den du möter inte ska tappa fokus på vad som sägs. Sitter du framför en bokhylla, en mönstrad tapet eller liknande är en rullgardin i kontrasterande färg en smidig lösning. Dra ner den när mötet ska börja.

 4. Headset

  Använd headset (hörlurar 4 med sladd och mikrofon) för bättre ljudkvalitet och högre patient- säkerhet. Använd inte trådlöst headset (Bluetooth) för patientsäkra samtal som riskerar utomståendes avlyssning. Undvik andra ljud i rummet än ert samtal.

 5. Ögonkontakt

  Ögonkontakt uppnår du bara genom att titta in i datorns kamera, vilket innebär att du då inte ser mötesdeltagaren. Genom att flytta dig lite bakåt blir effekten annorlunda. Berätta att när du tittar bort är det för att läsa journalen eller ta anteckningar.

 6. Dator

  Det går bra att använda datorns kamera, men en extern kamera för HD-kvalitet fungerar naturligtvis också. Ditt ansikte, en del av din överkropp och en bit ovanför ansiktet ska synas i skärmen. Om du ska skärmdela, städa datorns skrivbord i förväg.

 7. Belysning

  Det är viktigt att ni som deltar i mötet ser varandra ordentligt. Därför behöver du tänka till när det kommer till belysningen. Ljuset bör komma snett uppifrån/framifrån. Sitter du vid framför ett fönster kan en rullgardin vara en bra lösning.

 8. Kläder

  Bär gärna en enfärgad över- del som kontrasterar mot bakgrunden. En mönstrad överdel kan få en mottagare med koncentrationsproblem att tappa fokus. Om du använder teckenspråk, bär en enfärgad mörk överdel på dig täckt till halsen. Ha namnskylt på dig, väl synlig.

 9. Backup

  Gör upp en plan B, så att patienten kan känna sig säker på att bli kontaktad om uppkopplingen slutar fungera. Gå igenom förutsättningarna redan från början. Var också tydlig med vad du kan göra på distans.

 10. Uppkoppling

  En internetsladd mellan dator och nät-uttag ger bättre uppkoppling. Men gör ändå redan från början upp en plan B genom att ta patientens telefonnummer och säg att du ringer upp om uppkopplingen slutar fungera. Det gör att patienten känner sig säkrare.

 


Presentation av Ronnie Widmark

Socionomen Ronnie Widmark arbetar med frågor om e-hälsa hos Habilitering & Hälsa på Stockholms läns sjukvårdsområde (SLSO). Han har tidigare bland annat arbetat på Nationellt kunskapscenter för dövblindfrågor samt på SLSO med råd och stöd om IT för personer med dövblindhet och med stöd om appar till personer med funktionsnedsättningar.