Bättre videomöten del 3

Skapa trygghet och rätt förväntningar

En bra början

I filmen tipsar leg. psykolog Johan Edbacken om vad du behöver tänka på för att mötet ska börja så bra som möjligt. En trygg start är viktigt och då behöver du planera för digital restid, en back up-plan och du behöver introducera miljön.

Bättre videomöten del 3, Skapa trygghet och rätt förväntningar.

Textversion av filmen

Det första jag vill tipsa om är att starta besöket i tid. För om du är sen finns en risk att patienten blir orolig och tror att han har klickat på fel länk. Minuterna går och man vet inte, är det fel länk, är det fel på appen, varför startar inte besöket igång? Så börja besöket i god tid, på utsatt tid, ett bra tips för att få en trygg start. Det är ju en lite annan väntrumsupplevelse än vad folk är vana vid. Om man sitter på en fysisk mottagning, då sitter man ganska lugnt där. Man vet att man har hälsat på någon i receptionen och väntar på att bli inkallad. Ett digitalt väntrum kan kännas lite oroligare och det är risk att det sprider lite oro inför att besöket ska börja.

För att kunna starta i tid så behöver jag förstås ha lite ställtid. Jag brukar tänka på det i termer av digital restid. Ofta är det inte bara ett klick för att starta igång besöket, utan jag behöver navigera fram i min kalender och välja att ansluta. Det i sin tur tar en liten stund, så planera in den digitala restiden också. Så att vi kan starta igång i så stor utsträckning som möjligt på utsatt tid.

Mitt andra tips och något av det första jag brukar göra i mina digitala besök är att etablera en backup-plan. Där jag vanligen bara bekräftar att jag har rätt mobilnummer och kommer överens om att jag ringer upp dig om det skulle vara något i videosamtalet som inte fungerar. Det känns tryggare för mig, om internetuppkopplingen börjar svaja, så vet jag att vi kan fortsätta samtalet per telefon istället.

Jag brukar också börja med att introducera min fysiska miljö. Att få in lite mer av mitt rum i besöket. Det kan se ut som så, att jag helt enkelt tar min skärm och min kamera och riktar den åt sidan och visar dörren. Här är min stängda dörr, det är bara jag som är i rummet. Det är ingen annan som kan se eller höra det som vi pratar om här idag. Jag kan rikta den åt andra hållet och visa en samtalsstol. Här hade du suttit om du kommit till mottagningen idag. Nu sitter du istället på skärmen framför mig. För min del är det här i mångt och mycket samma sak. Vi kommer kunna göra det vi vill göra här idag. Vi vill också vara lite extra noga med att presentera ramarna.

Vara tydliga med vad vi kan och inte kan erbjuda, särskilt vid digitala dropin-besök eller heldigitala nybesök. Det kan vara så att det har serverats en del information på vägen till besöket, men en del har bara klickat förbi det där hastigt. Så gå igenom om det är några viktiga saker som behöver tydliggöras för att få rimliga förväntningar på besöket innan ni kör igång.

Det kan också bli ännu bättre om patienten dessutom får lite information innan besöket för att kunna förbereda sig på ett bra sätt. Det kan göra att det blir en tryggare samtalsmiljö om de vet hur de kan göra för att optimera sina förutsättningar. Som att sitta på ett ställe med bra internetuppkoppling och kan prata ostört. Att man laddar ner appen och testar att ansluta i god tid innan besöket börjar. Att man sitter på ett ställe med bra ljus, gärna med ett headset. Att man planerar in den digitala restiden litegrann, både före besöket, så man kan ansluta i tid, men kanske också efter besöket för att kunna ta hand om eventuella reaktioner som besöket väcker.

Mitt sista tips är mer av ett medskick. Jag vill säga att forskning har visat att vårdpersonalens och patienters upplevelse av digitala besök brukar skilja sig lite åt. Patienter brukar faktiskt vara mer nöjda och positiva till digitala besök än vad vårdpersonalen är. Det jag vill skicka med är att patienten mycket väl kan vara nöjd med besöket, även om du själv skulle känna att någonting inte blev som du hade tänkt dig. Du har mer att tänka på. Du sitter och bevakar samtalet. Du jämför kanske med andra besökstyper eller erfarenheter, medan patienterna har lättare att se det som vilket annat besök som helst.