Publicerad 9 februari 2021
Nu når mottagningen fler och kan erbjuda mer
– Ungdomar är vana att göra allt med sina smartphones och en del klarar helt enkelt inte att ses fysiskt, så den här utvecklingen kändes nödvändig, säger kuratorn Jonna Abelsson som är en av dem som träffar ungdomar både fysiskt och online.
Men det som började med ungdomarnas behov av att ses på alternativa sätt har även tillgodosett medarbetarnas behov, inte minst i och med covid-19.
– Äntligen har vi i vården också möjlighet att jobba hemifrån, säger Sofia Strand och berättar om en medarbetare som är i riskgrupp och nu kan jobba heltid från sitt fritidshus.
Läs mer nedan om deras förändring.
Arbetssätt i detta exempel:
- Chattsamtal
- Digital tidsbokning
- Videomöten

Film (0:30 minuter) med Sofia Strand, enhetschef.
Textversion av filmen
Vi ville starta en onlinemottagning för våra ungdomar i Stockholm för vi vill öka tillgängligheten och finnas på en plats där ungdomarna känner sig trygga.
Vården idag flyttar ju ut på den digitala arenan och vi vill ju vara med där det händer saker.
Film (1 minut) med Jonna Abelsson, kurator.
Textversion av filmen
Jag jobbar som kurator så jag har ju samtal med ungdomar och har varit van vid att de faktiskt kommer fysiskt till rummet och vi har samtal på rummet. Nu har jag videosamtal med ungdomar istället.
Jag var i början lite orolig för att det skulle vara ganska annorlunda att ha samtal på det här viset. I början var jag ganska orolig för att tekniken inte skulle fungera och jag kanske var lite stolpig med tekniken och sådär. Men nu när jag har gjort det här ett tag tycker jag att det funkar väldigt bra.
Jag tänker att för ungdomarnas del så är de ganska vana vid att ha samtal på det här viset. Så för dem var det inget nytt.
Det som är, är väl att jag har fått göra vissa små anpassningar som hur jag använder blicken, vart jag riktar den och andra typer av verktyg som jag har fått anpassa. Men överlag tycker jag att det har funkat väldigt bra att ha kurativa samtal över video.
Film (1 minut) med Sofia Strand, enhetschef.
Textversion av filmen
Mina bästa tips för dig när du vill börja med digital vård är att ge mycket tid till medarbetarna för ett nytt arbetssätt kräver ju att man känner sig trygg och har möjlighet att utveckla den här vården.
Jag tänker också att det är viktigt att börja med ja-sägarna, de som verkligen är taggade att börja för deras glädje och entusiasm kommer att sprida sig till övriga medarbetare.
Vill du veta mer?
Om du har en specifik fråga om hur de jobbar digifysiskt på Ungdomsmottagningen online så svarar Sofia Strand så fort hon har möjlighet. Mejla sofia.strand@regionstockholm.se

Fler goda exempel
Här berättar andra verksamheter om hur de jobbar digifysiskt.