Publicerad 9 april 2021
Men nu har Smärtcentrum ett helt digitalt bibliotek till sina patienter
På Smärtcentrum på Danderyds sjukhus blev det tvärstopp med det mesta när Covid slog till mars 2020.
– En del av vår personal var utlånade och andra inte. Hur skulle vi nu kunna hjälpa våra patienter? Vi bestämde oss för att digitalisera vårt introduktionsprogram för att kunna fortsätta ta emot patienter, men ingen hade gjort det här tidigare så det fanns ingen att fråga om råd, berättar Annika.
Tidigare hade patienterna kommit till mottagningen för att vara med på föreläsningar och för att träffa sitt team av sjuksköterskor, läkare, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och psykologer. Men för en icke överskådlig framtid var inte det möjligt längre.
Efter ett sökande bland tekniska lösningar för att kunna producera och presentera all information så fanns ett digitalt introduktionspaket på plats tre månader senare.
Läs mer nedan om deras förändring.
Arbetssätt i detta exempel:
- Chattsamtal
- Gruppmöte via video
- Modulbaserad behandling
- Videomöten

Film (3 minuter) med Annika Olin, projektledare Smärtcentrum Danderyds sjukhus.
Textversion av filmen
Det var ju så här att 2020 i mars kom pandemin till Sverige och det blev kaos. Vi här på smärtrehab var tvungna att stänga vår verksamhet för att bistå övriga sjukhuset. Och där stod vi, vi ville möta våra patienter fortfarande men inte fysiskt, för det kunde vi ju inte. Så vad skulle vi göra?
Tidigare hade vi haft en studio och filmat och gjort sådana saker så vi visste lite grann om det. Men det här kunde vi ju inte använda oss av nu. För om vi skulle göra det här, alltså omvandla våra föreläsningar gruppsammankomster och så till någonting digitalt då behövde vi göra det här i massproduktion på något sätt.
Alla behövde vara engagerade, alla behandlare här. Så jag blev utsedd till projektledare och vi hittade sätt. Via Teams såg vi först att det fanns en möjlighet att filma att nå en Powerpointpresentation som man delade på skärmen. Det var en liten ruta längst ner till höger där man såg en bild på den som pratade. Sen kom vi fram till att Powerpoint är nog bättre att göra det här i. Och så fortsatte vi så.
Men var skulle vi lägga alla filmerna sen? Det skulle vara användarvänligt på något sätt. Jaha, på hemsida kanske eller kanske något annat sätt? Det blev den nationella plattformen ”Stöd och behandling” som vi såg var perfekt för oss. Det resulterade så småningom i att vi fick ett helt bibliotek med filmer, med övningar, ljudfiler, dokument. Det var formulär som patienten kunde skriva i. Vi skickade, spara-skicka till behandlaren, en chattfunktion. Man kunde fråga behandlaren och få svar.
Alla möjliga sådana här funktioner som vi hittade i efterhand. Till och med översättning av vissa filmer där vi länkade till Youtube. Alla de här stegen hade vi ingen aning om från början. Det har varit en resa och den har gått bra. Patienterna har blivit väldigt nöjda, och vi som behandlare också. Det har blivit ett fantastiskt komplement till vår vanliga verksamhet som vi bedriver i vanliga fall.
Det här kommer vi att fortsätta med.
Film (2 minuter) med Susanna Arfert, legitimerad sjuksköterska på Smärtcentrum Danderyds sjukhus.
Textversion av filmen
Så här fungerar det för oss.
Vi har ett digitalt introduktionsprogram. Vi släpper filmer, ljudfiler och övningar på en plattform som heter ”Stöd och behandlingsplattformen”. Patienten loggar in via 1177 för att komma till plattformen.
Vårt digitala introduktionsprogram är under fyra veckor. Varje vecka släpper vi en modul med ett antal filmer. Jag följer upp i början av veckan för att se att tekniken fungerar och att patienten har lyckats
se filmerna.
I slutet av veckan eller i början av nästa vecka följer professionen som har gjort filmen upp med ett videobesök där patienten har möjlighet att ställa frågor och reflektera över filmen de har sett.
Efter fyra veckor har vi ett uppföljande videobesök med läkaren där man tittar hur kommande eller fortsatt rehabilitering ser ut.
Det som är fördel med det här är att patienten har tillgång till materialet under 90 dagar. Patienten kan titta på det om och om igen och kan titta även med anhöriga så att anhöriga får större förståelse för patientens situation. Och ökad kunskap om vad långvarig smärta är.
Film (1 minut) med Annika Olin, projektledare Smärtcentrum Danderyds sjukhus.
Textversion av filmen
Mitt tips till er som vill utveckla er verksamhet digitalt är att.
Nummer ett: Skaffa en projektledare som håller i alla trådar.
Nummer två: Tro inte att ni behöver veta allting från början. Ta det i steg.
Den första där, projektledaren, är bra för att hålla samman gruppen.
Alla är vi i olika processer och har olika förhållanden till det digitala. Det är ofta de där små detaljerna som får det att fallera. Ni vet det där med att liten tuva stjälper ofta stort lass.
Det gäller även här.
Det är lite grann som att köra bil i en okänd terräng. Man kör så länge man vet vart man ska. Sen kommer man till en korsning där det står vägskyltar. Samma sak är det här du kommer inte att ha alla svar från början. Kör så länge du kan och sen kommer frågorna och svaren kommer då också.
Så prova och det kommer att gå bra.
Vill du veta mer?
Om du har en specifik fråga om hur de jobbar digifysiskt på Smärtcentrum på Danderyds sjukhus så svarar Susanna Arfert så fort hon har möjlighet. Mejla susanna.arfert@regionstockholm.se

Fler goda exempel
Här berättar andra verksamheter om hur de jobbar digifysiskt.