Publicerad 9 februari 2021
Här får patienterna styra hur de vill ta kontakt
– Det går inte att säga att någon kontaktväg generellt sett är bättre eller sämre än någon annan. Olika alternativ är olika bra för olika personer och olika situationer, säger Anna Tisäter som är verksamhetsutvecklare på Akademiskt specialistcentrum.
Sedan januari 2020 har de kompletterat sina videobesök med en chatt.
– Förutom att svara på en massa frågor så kan vi skicka tider, agenda, planer och provsvar, berättar Kajsa Cederblad som är en av dem som jobbar med åldersgruppen 16–25 år.
– Telefonen har i princip slutat ringa nu när vi kan chatta.
Läs mer nedan om deras förändring.
Arbetssätt i detta exempel:
- Chattsamtal
- Gruppmöte via video
- Strukturera vanliga ärenden
- Videomöte

Film (1:30 minuter) med Anna Tisäter, sjuksköterska och verksamhetsutvecklare.
Textversion av filmen
Vi har startat en chatt i appen ”Alltid öppet”. Det gjorde vi för ett år sen ungefär. Det går ut på att patienterna kan höra av sig med frågor eller funderingar när de vill på dygnet i den här chatten. Det kommer in som ett ärende och så kan personalen svara på det.
Vi öppnade det här förutsättningslöst. Vi visste inte riktigt vad vi kunde ha chatten till. Vi visste inte heller riktigt vad patienterna ville ha utan det har vi undersökt under tiden.
Nu har vi kört i snart ett år och det är jättepopulärt både bland patienter och medarbetare. Egentligen är det inte så konstigt. Det är ett till kommunikationssätt bara. Man kan höra av sig till vården på ett sätt som passar en själv.
Många av de här patienterna är unga vuxna som är vana vid mobiltelefon. Man vet inte alltid vad ett brev är, att det kommer med posten men man har mobilen med sig, och det är bara ett klick bort att kunna skicka in ett ärende när man har en fundering.
Jag brukar dra parallellen med ICA eller någon annan stor mathandlare. Där kan jag handla mat på nätet när jag vill. Jag kan gå till affären när jag vill och använda en handskanner om jag vill. Jag kan betala med pengar eller med kort.
Vi behöver tänka på samma sätt inom vården. Alla människor är olika. Vi måste kunna erbjuda olika sätt. Sen är det inget sätt som är bättre än nåt annat. Alla sätt behöver finnas för att man ska kunna bemöta alla patienters behov.
Film (1 minut) med Kajsa Cederblad, sjuksköterska.
Textversion av filmen
Jag går in i chatten någon gång varje dag. Ibland blir det flera gånger per dag.
Jag svarar på frågor som mina patienter ställer. Det kan vara frågor om blodprover som vi har bett dem att gå och ta. De kanske vill ha tips på bra mellanmål.
Chatten är helt enkelt ett ytterligare sätt att kommunicera på. Ibland ber jag dem att skicka in en mat- och dryckregistrering som de gör under ett par dagar. Då kan de bifoga de bilderna i chatten och sen få feedback på dem.
Så chatten har verkligen underlättat både för oss och för patienterna.
Film (1 minut) med Anna Tisäter, sjuksköterska och verksamhetsutvecklare.
Textversion av filmen
Mina tre råd är:
Nummer ett: Fråga patienterna vad de vill ha så att man utvecklar det patienten vill ha och inte det vi tror att den vill ha.
Nummer två: Våga testa. Det är bättre att det fort blir fel så att man kan rätta till det än att det blir fel på slutet när man jobbat mycket med det.
Nummer tre: Det finns jättebra kurser i tjänstedesign som man kan gå. Det handlar om att fånga in människors behov och önskemål på ett effektivt och smart sätt.
Lycka till!
Vill du veta mer?
Om du har en specifik fråga om hur de jobbar digifysiskt på Överviktscentrum så svarar Anna Tisäter så fort hon har möjlighet. Mejla anna.tisater@regionstockholm.se

Fler goda exempel
Här berättar andra verksamheter om hur de jobbar digifysiskt.