Publicerad 30 juni 2021
Men för många patienter har den digitala utbildningen fungerat bättre än att ses fysiskt
Patient- och närståendeutbildningen består av fem tillfällen med fysiska gruppföreläsningar. Men sedan våren 2020 finns den även på stöd- och behandlingsplattformen på 1177.se i form av tre moduler med motsvarande information. Det var den som Simon och hans kollegor började använda i större utsträckning när två meters avstånd blev en realitet och måttstocken åkte fram för att se hur många de skulle kunna bjuda in till en gruppträff.
– Det blev inte resurseffektivt om vi bara skulle ha utbildningen med 3–4 patienter samtidigt, konstaterar Simon.
Psykologen Philip Törnblom berättar att även när det går att ses fysiskt igen så kommer de fortsätta med den digitala utbildningen eftersom många uppskattar den.
– Den digitala utbildningen fungerar lite mer som allt annat i samhället nu: att kunna sitta några korta stunder här och där när det passar en själv. Precis som med instagram och nyheter, säger Simon.
– Ja, ju mer dygnet runt vårt samhälle blir, desto mer måste vården också fungera dygnet runt, konstaterar Philip.
Arbetssätt i detta exempel:
- Modulbaserad behandling

Film (1,5 minuter) med Simon Norrsveden, enhetschef Neuropsykiatrisk mottagning Hagsätra.
Textversion av filmen
Vi erbjuder våra patienter en patient och närståendeutbildning i ADHD i digital form, en utbildning som vi tidigare hållit i fysisk form, men som vi på grund av pandemin inte har kunnat ge nu på ett och ett halvt år.
Vi erbjuder egentligen samma utbildning fast i digital form. Det är ett stort värde för patienten att de å ena sidan kan få utbildning i sin diagnos men också att de inte behöver vara på plats fysiskt och att de kan göra utbildningen lite när de känner för det när de har tid och möjlighet.
Det är också av värde för oss att vi kan ge den här edukationen den här utbildningen till våra patienter och att vi kan hjälpa många fler patienter som vi tidigare inte hade kunnat hjälpa på samma sätt fysiskt.
Film (2 minuter) med Philip Törnblom, psykolog på Neuropsykiatrisk mottagning Hagsätra.
Textversion av filmen
Den här utbildningen erbjöds tidigaresom ett antal föreläsningar på mottagningen. Men sedan coronapandemin har vi inte kunnat hålla föreläsningarna. Istället har vi erbjudit våra patienter att ta del av informationen i en digitaliserad lösning via 1177, eller Vårdguiden.
Det innebär att patienten kommer åt samma information som tidigare men komprimerad i tre moduler som de kommer åt via sin telefon eller sin dator. Informationen är komprimerad i tre moduler där den första modulen handlar om vad ADHD innebär. Många har inte så bra koll för att de är nydiagnosticerade. Det handlar om hur det kan skilja sig mellan olika individer.
Modul två handlar om vad vården kan erbjuda för olika behandlingsalternativ vilket stöd man har rätt till och vad vi kan erbjuda här i Hagsätra. Den tredje modulen handlar om hur man lättare kan hantera sina symtom.
Rent konkret fungerar det så att patienten kommer åt informationen via sin mobiltelefon, surfplatta eller dator och arbetar sig igenom ett antal informationsmoduler med text och video där de också kan reflektera över sina egna symtom eller egna frågor. Sen ser jag som behandlare när patienten har svarat på olika frågor eller ställt frågor. Jag kan ge dem feedback direkt i den här modulen. De får mycket snabbare återkoppling än vad vi tidigare kunde erbjuda när vi hade det på mottagningen.
Det är väldigt många patienter som har uppskattat det här. Självklart funkar det inte för alla att sitta och läsa all information själv men de flesta är nöjda i och med att de har fått välja och höra vad alternativen är.
Film (2 minuter) med Simon Norrsveden, enhetschef Neuropsykiatrisk mottagning Hagsätra.
Textversion av filmen
Dels att kanske ha nån på mottagningen som är tillräckligt insatt för att andra medarbetare ska kunna fråga om hjälp och råd. Dels tror jag att det är viktigt att våga prova och se hur utfallet blir. Min upplevelse är, i alla fall på vår mottagning att det inte har varit så komplicerat som medarbetarna trott.
Vi har ju allt ifrån digitala patient- och närståendeutbildningar till videobesök. Vi hade ju en period när vi knappt träffade patienter fysiskt men fick ändå verksamheten att gå runt i princip på samma sätt som tidigare.
Vi har medarbetare här från åldrarna 22 till 70 plus och alla har kunnat jobba med videobesök, exempelvis. Jag tror definitivt att vissa av de här sätten att arbeta som pandemin har tvingat oss till kommer absolut att leva kvar även efter pandemin. Vi kommer säkert att träffa betydligt fler patienter via video än vad vi gjorde innan pandemin. Vi kommer att träffa fler på digital patient- och närståendeutbildning jämfört med vad vi gjorde innan pandemin.
Så vissa av de här sätten kommer att stanna kvar i vår verksamhet.
Läs mer om arbetssätten
Fler goda exempel
Här berättar andra verksamheter om hur de jobbar digifysiskt.