Publicerad 9 februari 2021
De gick från fysiska till digitala patientmöten på bara två dagar
– Från en dag till en annan handlade det plötsligt om att lösa ett väldigt konkret problem: hur ska vi nu komma i kontakt med våra patienter? Vi blev helt enkelt tvungna att ställa om till digitalt, och nu tror jag inte någon vill gå tillbaka, säger Christian.
Han tycker att de har hittat en bra balans och ett nytt sätt att tänka som fungerar för både patienten och medarbetarna.
– Jag tror att vi, framför allt i Stockholms län, måste tänka om kring vad en kontakt med vården egentligen är. Det behöver inte vara ett fysiskt besök, det handlar ju om att ha kontakt på något sätt, säger Christian.
Läs mer nedan om deras förändring.
Arbetssätt i detta exempel:
- Digital tidsbokning
- Videomöten

Film (1 minut) med Christian Rauer, verksamhetschef och specialist i allmänmedicin.
Textversion av filmen
Vi började på våren 2020, det berömda sportlovet som bidrog till att det blev en förändring i omhändertagandet kring våra patienter. Vi såg behov att ändra från det fysiska till även andra behandlingssätt och kontaktsätt med patienten.
Vi tittade på: ”Vad har vi för möjligheter att erbjuda”-”förutom de befintliga som vi redan hade jobbat med?” Vi såg då möjlighet att kunna använda den digitala biten för patienterna för att undvika att de behöver i större utsträckning söka sig till slutenvården och vi i primärvården skulle kunna ta hand om dem på ett bättre sätt.
Film (1 minut) med Annika Pousette, specialist i allmänmedicin.
Textversion av filmen
Vi gjorde ju en ganska snabb omställning.
Fördelen är att vi kan vara både effektiva och hjälpsamma för patienterna, speciellt nu under covid-pandemin när vi försöker begränsa patienterna i väntrummet och ändå kunna hjälpa patienterna.
Vi har ju sett många äldre framför allt som kan ha svårt att ta sig hit, och inte vill sitta i fulla väntrum, som har hittat tekniken. Det är roligt att se att de klarar av det. De känner sig ganska stolta över att fixa det själva.
Vi kan lösa mycket med videobesök och är det så att vi inte kan lösa det kan man boka ett fysiskt besök för undersökning men vi kan lösa väldigt mycket. Det är både tidseffektivt för mig som doktor och för patienten som kan sitta hemma eller på jobbet och få den hjälp de behöver.
Film (1 minut) med Anna Ehnhage, patient på Näsby Parks Husläkarmottagning.
Textversion av filmen
För mig har det varit ett lyft kan jag säga att de här videomötena har kommit till även för läkarbesök. Då slipper jag att ta mig hit. Jag kan sitta hemma i lugn och ro eller jag kan sitta var jag vill och allting fungerar perfekt.
Tekniken har fungerat jättebra. Det har aldrig varit nåt strul eller att det inte har kopplats upp eller att jag inte har hörts eller nåt sånt där. Det har alltid flutit på.
Och alltid, det är alltså… Ja, jag har säkert haft 7-8 besök vid det här laget på det här sättet som alla har fungerat jättebra.
Det är klart att om man har nånting som behöver undersökas av läkaren då är det inte lika lätt. Men vid uppföljning, receptbeställning, frågor så fungerar det alldeles utmärkt.
Film (0:30 minuter) med Christian Rauer, verksamhetschef och specialist i allmänmedicin.
Textversion av filmen
Mina goda råd till dig som ska testa att jobba på det här sättet är: Testa och pröva dig fram.
Våga göra det.
Se till att du bollar detta med personalen och alla som är involverade i detta arbetet och se till att utmana tekniken.
Vill du veta mer?
Om du har en specifik fråga om hur de jobbar digifysiskt på Näsby Parks Husläkarmottagning så svarar Christian Rauer så fort han har möjlighet. Mejla christian.rauer@lideta.se

Läs mer om arbetssätten
Fler goda exempel
Här berättar andra verksamheter om hur de jobbar digifysiskt.