Publicerad 4 juli 2022
Med videomöten blir det lättare att involvera fler för att hjälpa ett barn med stamning
På logopedkliniken på Danderyds sjukhus var personalen redan i startgroparna för att börja jobba digifysiskt när pandemin kom. Nu påskyndades planerna. Det som från början var tänkt som en nödlösning visade sig snart vara ett bra sätt att möta patienterna på.
– Vi arbetar mycket med samtal, och när det gäller barn som stammar jobbar vi till stor del med föräldrasamtal, förklarar Sabina Winter. Vi utbildar föräldrarna i olika samspelsstrategier för att ge de bästa förutsättningarna till barnet som stammar vilket går utmärkt att göra via video.
I och med möjligheten att hålla videomöten kan Sabina Winter och de andra logopederna på kliniken boka möten med enbart föräldrarna. Föräldrarna kan gå in i mötet var och en på sitt håll, och slipper långa restider och förlorar mindre arbetstid.
Det händer naturligtvis också att logopederna har möten även med barnet eller ungdomen via video. Då sker behandlingen antingen genom talövningar eller genom samtal om hur man i vardagen kan hantera sin stamning.
Arbetssätt i detta exempel:
- Videomöte
- Gruppmöte via video

Film (1,5 minuter) med Sabina Winter, legitimerad logoped på Danderyds sjukhus.
Textversion av filmen
När det är en stamningsutredning för förskolebarn så börjar vi med ett inledande föräldrasamtal. Då har vi som standard nu, att vi gör det via video. Att ha föräldrasamtal via video har gjort att föräldrarna kan ta upp sina funderingar i lugn och ro och inte behöver prata över huvudet på barnet.
De kan ibland ha värderande ord kring att talet är dåligt eller blivit sämre och så, som kan vara negativt för barnet att höra. Det är bättre att de får lyfta sin oro och sina funderingar i lugn och ro vid ett föräldrasamtal. Då möjliggör vi för båda föräldrarna att vara med i högre utsträckning.
Tidigare var det en förälder som kom på plats. Men nu har vi sett att båda i högre utsträckning kommer. De kan ringa från sina respektive arbetsplatser. Det är också lättare att hitta en tid för föräldrasamtal. De kan avsätta den timmen lättare än att avsätta den timmen och restid till och från logopedkliniken från sina arbeten. Så det har blivit smidigare och lättare att hitta tider också.
Det är väldigt viktigt att båda föräldrarna är med eftersom de kan ha olika syn på stamningen, olika tankar. En förälder kan vara orolig men inte den andra. Och att de får förstahandsinformation direkt så att båda blir delaktiga när det gäller barnets stamning. Det är jätteviktigt att båda föräldrarna är med.
Film (2 minuter) med Sabina Winter, legitimerad logoped på Danderyds sjukhus.
Textversion av filmen
Det har ju gjort att det är möjligt att vara med i patienternas vardag på ett annat sätt. Man kan ringa upp strax före en presentation till exempel och ha ett videosamtal för att hjälpa patienten att hantera stamningen. Både känslomässigt och med tankar inför en presentation som kan vara väldigt pirrigt och stressande.
Barn som är väldigt blyga har uppskattat att de kan vara i sin hemmamiljö. De har kunnat bli tryggare och prata mer spontant. Det är ju i det spontana talet när de väl kommer igång att prata som man märker stamningen. Så det blir också mer representativt att de pratar på mer naturligt. För vissa tonåringar har det varit skönt att vara hemma i sin egen miljö.
Att jobba digitalt har gjort att vi når patienterna i högre utsträckning. Många besök hade inte blivit av om de inte varit just videobesök. Speciellt under första tiden då vi började med det här hösten 2020. Då var det en förutsättning för att ens få till besöken. En annan fördel har varit att det är lättare att hitta tider. Det är färre som uteblir från besöken eftersom appen skickar en påminnelse femton minuter innan. Så även om de har glömt tiden blir de påminda om den. Det har också varit positivt.
Vi är ju en specialistmottagning för stamning och skenande tal här på logopedkliniken på Danderyds sjukhus. Då möjliggör det för oss att träffa patienter från andra län, också via video. Det blir en ökad tillgänglighet för vår typ av vård.
Fler goda exempel
Här berättar andra verksamheter om hur de jobbar digifysiskt.