Publicerad 19 december 2022
Hösten 2022 började mottagningen Endokrina tumörer och sarkom på Karolinska universitetssjukhuset digitalisera sin förhandsinformation och kontakt med patienter inför operation.
Mottagningen Endokrina tumörer och sarkom utreder, opererar och behandlar benigna tumörer och cancer i sköldkörteln, neuroendokrina tumörer i buk samt mjukdelstumörer. I september 2022 fick mottagningen frågan om att delta i ett pilotprojekt. Syftet var att förenkla och förbättra sättet att arbeta inför operationer.
– Inför en operation finns det en hel del att stämma av. Tidigare skickade vi en del informationen via SMS och en del via brev. Därefter skulle patienten ringa in till en telefonsvarare och bekräfta att hen tagit del av informationen. Sedan skulle vi lyssna av svararen och söka patienter som inte ringt tillbaka. Det var tidsödande, säger Robert Liljebäck.
Det nya arbetssättet innebär att förhandsinformation och kontakt med patienter som ska opereras nu sköts digitalt. Patienterna har möjlighet att chatta med mottagningen och viktig information riskeras inte bli försenad eller borttappad med posten.
Arbetssätt i detta exempel:
- Digital tidsbokning
- Chattsamtal

Film (2,09 minuter) med Robert Liljebäck, undersköterska, mottagningen Endokrina tumörer och sarkom, Karolinska universitetssjukhuset.
Textversion av filmen
Inför en operation finns det mycket man behöver stämma av med en patient. Det gör vi numera digitalt, istället för per brev som vi tidigare gjorde. Patienten behöver veta vart den ska gå på operationsdagen och hur den ska förbereda sig i god tid. I det digitala paketet som vi skickar ut finns det olika delar där patienten ska svara på olika frågor. Till exempel om patienten har fått vård utomlands, varit hos tandläkare utomlands, om patienten är vaccinerad mot covid och så vidare.
Vi vill vara säkra på att patienten kommer till operationstiden och då har de möjlighet att bekräfta det elektroniskt. De behöver också veta hur de avbokar eller ombokar tiden, om det behövs och hur de ska komma i kontakt med oss.
Patienten har ju redan fått den här hälsodeklarationen utskickad via regionens app 1177. Så när vi skickar ut det digitala paketet kommer patienten att kunna besvara de här frågorna som jag tidigare nämnde. De har också möjlighet att chatta och ställa frågor till oss om oro och funderingar kring operationen. I det här digitala paketet ingår också kallelsen med tid och plats så att patienten vet vart hen ska gå. I paketet finns en ruta där patienten kan bekräfta om patienten kommer att komma på operationstiden. Det finns också information om regler gällande återbud, vad som gäller om man vill avboka operationen av olika skäl.
Vi har en rutin att vi går in flera gånger om dagen i gränssnittet för att kolla om patienter kontaktar oss för frågor eller annat.
Film (2,06 minuter) med Robert Liljebäck, undersköterska, mottagningen Endokrina tumörer och sarkom, Karolinska universitetssjukhuset.
Textversion av filmen
Med det här nya arbetssättet slipper vi jaga patienter. De har möjlighet att svara när de vill. Vi slipper problemet att de inte vill svara när okända personer ringer. De har möjlighet att chatta med oss. De kan ställa frågor och ha funderingar och prata om vad de är oroliga för när det kommer till deras operation. Ja, det funkar jättebra verkligen.
Vi har också möjlighet att kunna se om patienten har läst informationen. Även om de inte har besvarat den så kan vi i alla fall se att de har läst och tagit emot informationen. Det är jättebra också.
Patienterna loggar ju in sitt bank-id och då blir det mer patientsäkert. Tidigare skickade man operationskallelser med posten och de kunde hamna i fel brevlåda. Så det här är väldigt mycket säkrare när det gäller det. Numera behöver inte patienterna sitta och vänta på att bli uppringda utan de kan kontakta oss direkt. Eftersom vi har en god rutin att gå in i inkorgen flera gånger om dagen så svarar vi oftast med väldigt kort varsel.
Utmaningen kan vara att de patienter vi kontaktar inte är så digitala. Det kan vara äldre patienter som inte har internet eller telefon. Det kan vara patienter med skyddad identitet eller som har reservnummer. Då är det tyvärr inte möjligt att ha ett bank-id. Men i övrigt ser vi inga större hinder.
Film (1,0 minuter) med Robert Liljebäck, undersköterska, mottagningen Endokrina tumörer och sarkom, Karolinska Universitetssjukhuset.
Textversion av filmen
Det är en god idé att lägga mycket tid på inledningskedet. Att fundera igenom vad som egentligen behövs och vad som är till nytta för patienten. Det har varit jättebra för oss.
Vi har också insett att vi inte riktigt var på rätt spår från början och har strukit vissa saker. Från början hade vi en hälsodeklaration inlagd i paketet. Men den skickas oftast ut mycket tidigare till patienten och är redan ifylld. Det blir liksom dubbel information och då blir det inte lika klart.
Men nu tycker vi att vi har den rätta informationen och att informationen går till patienten på rätt sätt.