Publicerad 13 december 2022
För sex år sedan började Beroendecentrum Stockholm erbjuda behandling via nätet, IKBT. Istället för att gå till Beroendecentrums mottagningar kan patienten få hjälp på distans.
En trappa upp, ovanför en av Beroendecentrum Stockholms mottagningar ligger enheten för eStöd. Här arbetar sju psykologer med att hjälpa personer med någon form av beroendeproblematik. I huvudsak arbetar enheten med tre områden: alkohol, cannabis och spel om pengar.
– Vi jobbar huvudsakligen med behandling via nätet. Alla program baseras på KBT och motiverande samtal (MI), säger Kerstin Annerborn, enhetschef.
Arbetssätt i detta exempel:
- Modulbaserad behandling

Film (1,46 minuter) med Kerstin Annerborn, enhetschef, eStöd, Beroendecentrum Stockholm.
Textversion av filmen
Vi arbetar i huvudsak med behandling via nätet. Våra program för de olika beroendetillstånden är baserade på KBT och motiverande samtal.
Innan en patient blir inkluderad till behandling görs en bedömning av psykolog och läkare. För att se om det är en lämplig insats, om patienten behöver nåt annat eller kanske en kombination av behandling via nätet och på fysisk mottagning. I samband med bedömningen tar vi också prover. Det är för att kunna bedöma hur stor användningen har varit. Eller om patienten är i behov av någon annan insats också, till exempel läkemedelsbehandling.
Patienten kan välja om den vill ha sin bedömning på fysisk mottagning eller via video. Det väljer patienten själv.
Programmen består av filmer, bilder, faktatexter och övningar som patienten jobbar med varje vecka. Sen får patienten skriftlig återkoppling från en psykolog. Psykologen gör också en bedömning och gör en utvärdering och tilldelar sedan nästa modul egentligen.
Modulerna tar en till två timmar i veckan och man jobbar med en modul varje eller varannan vecka. Programmen pågår i tio till tolv veckor. Efter avslutad behandling görs en uppföljning och då tas också prover. Och det är för att se om patienten behöver någonting mer eller om det räcker med behandling via nätet.
Film (2,22 minuter) med Kerstin Annerborn, enhetschef, eStöd, Beroendecentrum Stockholm.
Textversion av filmen
Det vi har sett är att den här behandlingsmodellen kan passa för de patienter som har lågt och måttligt beroende. Om man har en psykiatrisk samsjuklighet så kan den behöva behandlas först.
Det som är viktigt att tänka på om man ska gå en behandling via nätet är att man känner sig motiverad att gå behandlingen eftersom det kräver lite mer eget ansvar. Man ska logga in och eftersom man inte har några bokade tider.
Känner man att man har behov av en fysisk kontakt då rekommenderar vi att man söker sig dit istället. Fördelarna med behandling via nätet inom beroendevård är de låga trösklarna.
Vi har sett att vi når nya målgrupper som inte tidigare har sökt vård. Många kan uppleva det stigmatiserande att kliva in på en lokal beroendemottagning. Med behandling via nätet kan man jobba hemifrån på de tider och de platser som passar en själv. Det blir också möjligt att inte behöva berätta för alla att man söker vård för beroende.
Man kan tänka att behandling via nätet kräver ungefär lika mycket tid som att träffa en psykolog på en fysisk mottagning.
Fördelen kan vara flexibiliteten att du väljer själv när du vill jobba med programmet, på kvällar eller till exempel helger. Möjligheten är också att kunna reflektera över övningarna på ett annat sätt. Man kan gå in och jobba lite, fundera lite och sen gå tillbaka till materialet igen. Det är en fördel för både psykologen och patienten. En annan fördel för psykologen är möjligheten att rådfråga sina kollegor på ett annat sätt – innan man ger återkoppling till patienten i programmet.
Utmaningen med behandling via nätet är att man kan tänka att det inte kräver samma insats som en behandling på fysisk mottagning. Det kräver ju också motivation. Uppfattningen kan ibland vara att: ”Jag hinner inte gå till mottagningen, jag hinner inte riktigt med att jobba med behandlingen.”
Det kan vara ett enkelt alternativ. Och det kan vara en utmaning.
Film (0,43 minuter) med Kerstin Annerborn, enhetschef, eStöd, Beroendecentrum Stockholm.
Textversion av filmen
Att tänka på om man ska börja jobba med behandling via nätet är att det kan ta lite tid i implementeringsskedet. Och att man tar tid för det. Och att fråga andra mottagningar och dra lärdom av hur de har gjort.
Det är viktigt att ha ett patientperspektiv. Fråga patienterna vad de tycker fungerar bra och vad som fungerar mindre bra för att få en bättre bild av hur ni kan jobba.