Publicerad 9 februari 2021
Nu jobbar nästan alla på de 32 enheterna både digitalt och fysiskt
– Jag hade jobbat på mödravården sedan 1994 och ville verkligen göra något nytt, berättar hon.
Efter lite tekniska utmaningar, nyvunna insikter om fördelen med att kunna välja fysisk arbetsplats och ett och annat peptalk så var rekryteringen till online-enheten inget bekymmer längre.
Läs mer nedan om deras förändring.
Arbetssätt i detta exempel:
- Chattsamtal
- Digital tidsbokning
- Digital triagering
- Samla in uppgifter digitalt
- Videomöten

Film (1 minut) med Lisa Ryding, verksamhetschef.
Textversion av filmen
BMM Online fungerar som en paraplyorganisation för hela Region Stockholms barnmorskemottagningar. De hanterar alla digitala möten med patienter. Vi har några medarbetare som jobbar heltid på BMM Online och sen har vi ganska många medarbetare som jobbar deltid, några timmar varje vecka på BMM Online. Tillsammans täcker vi hela Stockholms areal.
Sen har vi också en chatt kopplad till BMM Online där invånarna kan chatta alla möjliga frågor till barnmorskemottagningarna. Vi har en chatt kopplad till varje barnmorskemottagning också men om man inte vet vilken som är ens närmaste mottagning eller man om man aldrig har haft kontakt med en barnmorskemottagning då är BMM Online-chatten jättebra som en första ingång.
Film (0:50 minuter) med Tina Bohlin, barnmorska.
Textversion av filmen
Det funkar alldeles utmärkt att jobba med videomöten. Patienterna är oerhört nöjda.
För mig som har jobbat länge inom mödravården så var det här nästa steg, att pröva nåt nytt. Det har varit oerhört flexibelt och roligt. Jag kan till och med jobba hemifrån med det här.
Det är toppen på alla sätt.
Film (1:30 minuter) med Lisa Ryding, verksamhetschef.
Textversion av filmen
Mitt absolut största goda råd är att man måste våga. Man ska bara prova det här. Det är jättekul.
Man får väldigt tacksamma och nöjda patienter tillbaka. Det är ju att ge dem nånting, ett annat sätt att mötas som är mer på deras villkor.
Som vi har det kan de själva boka tid och bestämma när det passar dem i deras kalender och så. Annars är det mer att man kan möta dem där de är. Om de vill göra det hemma eller om de vill göra det på jobbet eller om de vill komma till oss så har vi gett dem ett sätt till att möta oss.
Det gör ju att patienterna blir väldigt tacksamma och tycker att det är roligt. Då är det roligt att jobba också från andra hållet som medarbetare. Ett annat råd är att inte tänka att man ska ha hela lösningen färdig från början, utan ta det i små steg.
Börja med nånting och så tar vi den tråden. Börja med en chatt eller börja med videomöte på nåt spår som man tänker att här kan vi börja, så kommer det där att växa sen.
Man kommer på idéer själv och patienterna kommer på jättemycket idéer om hur man skulle kunna göra. De ska man också ta till vara på.
Vill du veta mer?
Om du har en specifik fråga om hur de jobbar digifysiskt på BMM online så svarar Lisa Ryding så fort hon har möjlighet. Mejla lisa.ryding@regionstockholm.se

Fler goda exempel
Här berättar andra verksamheter om hur de jobbar digifysiskt.